Jokamiehenoikeudet

Jokamiehenoikeudet mahdollistavat Suomessa asuvan henkilön liikkua ja hyödyntää luontoa alueen omistajasta ja haltijasta riippumatta. Käyttö on ilmaista eikä siihen tarvitse erillistä lupaa, mutta käytöstä ei saa aiheutua vähäistä suurempaa haittaa tai häiriötä.

Huomioitava on kuitenkin, että jokamiehenoikeudet eivät ole täysin samat luonnonsuojelualueilla. Muun muassa liikkumista ja leiriytymistä voidaan rajoittaa kohteesta riippuen. Esimerkiksi joissain kansallispuistoissa on rajattu tietyt alueet, joilla liikkuminen on sallittu vain määrättynä ajakohtana lintujen pesintäajan vuoksi. Usein myös leiriytymistä suositellaan ennalta määrätyissä paikoissa. Kunkin kohteen paikkakohtaiset ohjeet on hyvä tarkistaa etukäteen, esimerkiksi luontoon.fi -sivustolta.

jokamiehenoikeudet

Kysymyksiä & vastauksia

  • Kysymys: Saanko pystyttää teltan paikkakuntani ylläpitämän nuotiopaikan viereen?
  • Vastaus: Kyllä saat. Tilapäinen majoittuminen on pääsääntöisesti sallittua alueilla, joissa liikkuminen on muutenkin sallittua. Leiriytymistä on kuitenkin rajoitettu esimerkiksi joissakin kansallispuiston osissa tai luonnonsuojelualueilla. Tarkista paikkakohtaiset säännöt luontoon.fi osoitteesta.
  • Kysymys: Saanko poiketa polulta vaeltaessani kansallispuistossa?
  • Vastaus: Kyllä, mutta: Kansallispuistoissa liikkumista suositellaan vain merkityillä reiteillä. Polulta poikkeaminen ei kuitenkaan ole kiellettyä, mutta käytä harkintaa niin tehdessäsi. Muista tarkistaa kansallispuistokohtaiset rajoitukset liikkumisesta. Esimerkiksi Isojärven kansallipuistossa on liikkumista rajoitettu tietyillä alueilla lintujen pesimäaikaan sekä lumettomana aikana.
  • Kysymys: Saanko tehdä tulen minne ja milloin vain haluan?
  • Vastaus: Et saa. Siihen on ainakin kaksi syytä:
    • Metsäpalovaroituksia ja ruohikkopalovaraa tulee kunnioittaa, eikä avotulta saa tehdä kun varoitukset ovat voimassa (katso varoitukset esimerkiksi Ilmatieteenlaitoksen sivuilta).
    • Tulen saa tehdä virallisella tulentekopaikalla, muuten tarvitset maanomistajan luvan. Jos kyseessä on valtion omistama alue, luvan saat Metsähallitukselta. Joissakin kansallispuistoissa ja tietyissä maakunnissa on poikkeuksia. Tarkemmat tiedot kannattaa tarkistaa etukäteen ennen kohteeseen lähtemistä. Lisää tietoa tulenteosta ja vastuusta TÄÄLTÄ.

%d bloggers like this: