“Ja kaikkein tärkein sääntö on, että älä jätä itsestäsi jälkeä.”

Näin kuuluu Pirjo Rautiaisen ohje Lapin Kansan artikkelissa (20.9.2019). Rautiainen työskentelee Metsähallituksen Lapin luontopalveluiden viestintäpäällikkönä.

Lue artikkeli täältä. (valitettavasti artikkeli on muuttunut maksulliseksi)

Yleisiä ihmisen jättämiä jälkiä

Retkeilyn suosion kasvaessa on entistä tärkeämpää muistaa vastuullisuus. Seuraavaksi lisää siitä, mitä kaikkea jälkien jättö voi pitää sisällään.

Roskat

Jos jaksat kantaa ruokapakkauksen täytenä, niin jaksat sen myös tyhjänä kantaa pois. Kuulostaa helpolta, mutta valitettavan usein luontopoluilla ja kansallispuistojen nuotiopaikoilla edelleenkin törmää sinne jätettyihin roskiin.

Vessapaperi

Puskapissalla ja -kakalla käynti kuuluu retkeilyyn. Houkutus jättää vessapaperit maahan lojumaan on joskus suuri. Näin ei kuitenkaan pitäisi toimia. Mikäli haluat käyttää vessapaperia retkilläsi, muista joko haudata paperit maahan tai poltta ne nuotiolla. Myös “pissaliina” on aika hauska keksintö. Tähän törmäsin ensimmäisen kerran Katariina Perkonojan videoilla.

Revityt tuohet

Nuotio ei meinaa syttyä ja sytykkeet ovat loppuneet. Turhautunut retkeilijä repii koivusta ison siivun tuohta. Tätä ei missään nimessä saisi tehdä. Puu vahingoittuu ja samalla rikotaan jokamiehenoikeuksia.

Polut

Ihminen on aina kulkenut poluilla peräkanaa. Tämä helpottaa liikkumista ja polut ovatkin näppärä tapa liikkua luonnossa. Suosituimmissa kansallispuistoissa alkaa maan kuluminen olemaan ongelma, kun polut ovat niin tallottuja. Voisitko valita vähemmän suositun kohteen tai reitin? Tai voisitko harkita lähteväsi retkelle poluttomalle seudulle?

Nuotiopaikat

Jokamiehenoikeudet kieltävät nuotion tekemisen luvatta minne vain. Silti Suomen metsät ovat täynnä itsekyhättyjä nuotiopaikkoja. Mikäli hädän tullen tai muusta syystä teet nuotion metsään, olisi jäljet hyvä lähtiessä peittää.

Katkotut oksat

Elävistä ja kuolleista puista ei saisi katkoa oksia. Sen sijaan maahan pudonneita risuja, tuohta, lehtiä, neulasia ja kaarnaa saa kerätä.

Toki kaikkea jälkien jättöä ei voi välttää. Onhan se lopulta normaalia, että ihmisenkin liikkumisesta jää jonkinlainen jälki. Tärkeintä kuitenkin on, että jäljet pidettäisiin minimissä.

Retkietiketti

Metsähallitus on laatinut selkeän retkietiketin, johon jokaisen retkeilijän on hyvä tutustua.

Retkietiketti
Lähde: Metsähallitus