Jälkien jättö

“Ja kaikkein tärkein sääntö on, että älä jätä itsestäsi jälkeä.”

Näin kuuluu mieleenpainuva ohje Lapin Kansan artikkelissa (20.9.2019) Pirjo Rautiaiselta, joka työskentelee Metsähallituksen Lapin luontopalveluiden viestintäpäällikkönä.

Lue artikkeli täältä.

Nykyajan retkeilijöiden olisi hyvä ottaa esimerkkiä entisaikojen metsässä liikkujilta, jotka eivät juuri jättäneet jälkiä luontoon ja ottivat vain ja ainostaan sen mitä tarvitsivat.

Yleisiä jälkiä, joista voi päätellä ihmisen olleen asialla:

Roskat

Jos jaksat kantaa ruokapakkauksen täytenä, niin jaksat sen myös tyhjänä kantaa pois. Kuulostaa helpolta, mutta valitettavan usein luontopoluilla ja kansallispuistojen nuotiopaikoilla edelleenkin törmää sinne jätettyihin roskiin. Omien roskien kerääminen mukaan pitää opetella selkärankaan aluesta lähtien.

Vessapaperi

Puskapissalla ja -kakalla käynti kuuluu retkeilyyn. Houkutus jättää vessapaperit maahan lojumaan on joskus suuri. Näin ei kuitenkaan pitäisi toimia. Sen sijaan vaihtoehdot ovat joko haudata paperit maahan tai polttaa ne nuotiolla. Kestävintä olisi, jos pärjäät ilman vessapaperia.

Revityt tuohet

Nuotio ei meinaa syttyä ja sytyt ovat loppuneet. Turhautuneena revit läheisestä koivusta ison siivun tuohta. Tätä ei missään nimessä saisi tehdä! Vahingoitat puuta ja samalla rikot jokamiehenoikeuksia.

Polut

Ihminen on aina kulkenut poluilla peräkanaa. Tämä helpottaa liikkumista ja polut ovatkin näppärä tapa liikkua luonnossa. Suosituimmissa kansallispuistoissa alkaa maan kuluminen olemaan ongelma, kun polut ovat niin tallottuja. Voisitko valita vähemmän suositun kohteen tai reitin? Tai voisitko harkita lähteväsi retkelle poluttomalle seudulle?

Nuotiopaikat

Jokamiehenoikeudet kieltävät nuotion tekemisen luvatta minne vain. Silti Suomen metsät ovat täynnä itsekyhättyjä nuotiopaikkoja. Mikäli hädän tullen tai muusta syystä teet nuotion metsään, olisi jäljet hyvä peittää lähtiessäsi.

Katkotut oksat

Elävistä ja kuolleista puista ei saisi katkoa oksia. Sen sijaan maahan pudonneita risuja, tuohta, lehtiä, neulasia ja kaarnaa saa kerätä.

Toki kaikkea jälkien jättöä ei voi välttää. Onhan se lopulta normaalia, ihmisenkin liikkumisesta metsässä jää jonkinlainen jälki. Tärkeintä kuitenkin on, että jäljet pidettäisiin minimissä.

Retkietiketti

Metsähallitus on laatinut selkeän retkietiketin, johon jokaisen retkeilijän tulee tutustua. Retkietiketti kokonaisuudessaan löytyy esimerkiksi TÄÄLTÄ.

Lähde: Metsähallitus
%d bloggers like this: