Moni on sitä mieltä, että vaelluksen aloitus on kallista. Oletkin saattanut miettiä keinoja lähteä vaellukselle pienellä budjetilla. Siispä, miten karsia retkeilyyn liittyviä kustannuksia?

Vuokraa retkeilyvarusteita

Pienen budjetin vaellus onnistuu parhaiten tarkastelemalla varusteisiin liittyviä kustannuksia. Kalleimpia hankintoja ovat yleensä teltta, makuupussi ja vaelluskengät.

Varusteiden vuokraus on hyvä keino päästä testaamaan vaellusta edullisesti. Kengät on hyvä hankkia omaksi, mutta monia muita varusteita voi vuokrata nykypäivänä helposti. Omaksi varusteita voi hankkia sitten pikku hiljaa.

Mistä vuokrata varusteita?

Lainaa varusteita tutuilta

Kenties tuttavapiiristäsi löytyy joku, joka voisi antaa rinkan tai teltan lainaan?

Myös eri yhdistykset lainaavat varusteita jäsenilleen. Tutki paikkakuntasi eri toimijoita. Esimerkkinä mainittakoon Oulun yliopiston partioretkikunta SOOPA ry. He vuokraavat varusteita jäsenilleen (ja järjestävät hienoja yhteisvaelluksia).

Vaihda teltta riippumattoon tai tarppiin

Telttaa edullisempi vaihtoehto voi olla riippumatto ja tarppi (eli riippumaton ylle kiinnitettävä suoja). Tarppi toimii myös itsenäisesti ilman riippumattoa. Silloin tarppi toimii sateen ja tuulen suojatana, ja peti tehdään suoraan maahan.

Tällainen avomajoite ei ole yhtä lämmin kuin teltta. Kunnollisen makuupussin ja -alustan kanssa yön voi kuitenkin viettää mukavasti.

Voit lukea lisää edullisesta tee-se-itse tarpista tästä Retkipaikan artikkelista.

Toki telttojakin on saatavilla edulliseen hintaan, mutta laatu ei aina välttämättä ole priimaa. Lyhyelle kesävaellukselle voi lähteä halvalla teltalla. Erämaavaellukselle sen sijaan valitsisin laadukkaamman teltan.

Vähemällä ja vanhalla pärjää

On hyvä miettiä, mitä vaatekaapista jo löytyy. Voisitko lähteä vaeltamaan vanhoilla tuulihousuilla tai legginseillä sen sijaan, että ostaisin “oikeat” retkeilyhousut? Toki ominaisuudet voivat olla paremmat retkeilyyn tehdyissä vaatteissa, mutta todellisuudessa myös vähemmällä pärjää.

Nykyään retkeilykaupoissa on tarjolla kaikkea mahdollista vessapaperin pidikkeestä ilmatäytteisiin tyynyihin. Jos tarjonta tuntuu pakahduttavalta, voit koittaa muistuttaa itseäsi siitä, että vähemmällä oikeasti pärjää. Kunhan varmistat että sinulla on hyvät kengät, lämmintä vaatetta, toimiva majoite, ruokaa ja suunnistusvälineet, niin pääset jo pitkälle.

Voit lukea lisää tarvittavista varusteista täältä.

Vaelluksella farkuissa ja kumpparit jalassa
Vaellus sujuu vaikka farkuissa ja kumppareilla. Ja turistikaupasta ostetuilla sormikkailla, kun omat hanskat ovat jääneet kotiin.

Itsetehdyt varusteet ja vaatteet

Jos olet käsityöihmisiä, voit tehdä joitain vaatteita ja varusteita itse. Kuten yllä kerroin, voi esimerkiksi tarpin askarrella itse. Myös neulominen on kasvattanut suosiotaan. Mitä jos neuloisit itsellesi lämpimän villapaidan tai pipon? Tai jos ompelu sujuu, niin kokeile yksinkertaisen merinopaidan ompelua. Kangaskaupoista saa merinokangasta metritavarana.

Osta käytettynä

Retkeilyn suosion kasvaessa on myös käytettyjen vaellusvarusteiden tarjonta lisääntynyt. Hyviä löytyjä voit tehdä esimerkiksi tori.fi:stä ja Facebookin kirpputoriryhmistä. Paikallisilta kivijalkakirpputoreilta voi löydää myös vaikka mitä.

Hyödynnä yhteiskäyttöä

Jos kuitenkin haluat ostaa jotain uutena, voit koittaa saada kaverin ostamaan varusteita yhteiskäyttöön. Itse käytin pitkään veljeni kanssa samaa telttaa, usein kun olimme eri aikoihin reissussa. Näin raaskimme ostaa hyvälaatuisen teltan, jota en yksin olisi voinut silloin hankkia.

Lähde lähelle

Lappi on syystäkin suosittu vaelluskohde. Riippuen asuinpaikastasi, matkoihin voi mennä yllättävän paljon rahaa ja energiaa. Siksi suosittelenkin tutustumaan lähialueesi retkeilyreittitarjontaan. Mukavan luontokokemuksen yöpymisineen voi saada tutuissakin maisemissa. Itse odotan jo kevättä, kun olemme puolisoni kanssa lähdössä tutustumaan Vihannin Kinttupolkuihin useamman yön reissun merkeissä.

Välineurheilua vai ei?

On totta, että laadukkailla välineillä on paikkansa vaelluksilla. Silti varusteiden puute ei saisi olla isoin este retkelle lähtöön.

Pienen budjetin vaellus on mahdollista toteuttaa. Se vain vaatii hieman suunnittelua. Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle jotain hyötyä.

Voit lukee lisää hyviä vinkkejä budjettiretkeilystä Lähtisitkö -sivuston kirjoituksesta.

Mukavia retkiä ja aurinkoista kevään odotusta! 🙂