Tarvittavat retkeilytaidot

Vaellukselle lähtiessäsi sinun on hyvä harjoitella ainakin joitakin taitoja, jotka tekevät retkestäsi mukavan ja turvallisen. Alla on listattu ne retkeilytaidot, joita on ainakin syytä harjoitella ennen ensimmäista vaellustasi.

Suunnistus

suunnistus

Suunnistus- ja kartanlukutaito ovat tärkeitä asioita vaelluksella. Vaikka olisitkin suuntaamassa suositulle reitille kansallispuistoon, kuten Isolle Karhunkierrokselle Oulangan kansallispuistoon, niin on tärkeää ottaa mukaan myös kartta ja kompassi. Kartasta seuraat etenemistäsi valmiiksi merkityllä reitillä. Merkityilläkin reitillä saattaa tulla vastaan kohtia, joissa et ole varma mihin suuntaan tulee kulkea, ellei sinulla ole karttaa.

Älypuhelimiin voi nykyään ladata karttoja eri sovelluksilla, joita voi käyttää myös offline-tilassa, mutta näihin ei kannata täysin luottaa. Voit testata näitä sovelluksia perinteisen paperikartan kanssa.

Miten opin suunnistamaan?

Yksi mainio tapa oppia suunnistuksen perusteet ja kompassin käyttö on mennä paikallisen suunnistuyhdistyksen kurssille. Esimerkiksi Tampereen Pyrintö järjestää vuosittain erittäin mainion suunnistunkoulun, joka sopii täysin aloittelijoille sekä jo suunnistaneille.

Toki suunnistus on hyvin erinlaista esimerkiksi lähimetsässä kun Lapin tunturissa. Siksi harjoittelu jatkuu koko ajan, joka reissulla. Kartan luku tunturissa ison mittakaan kartalla vaatii erilaista tarkkuutta kun pienemmän mittakaavan kartalla suunnistus tasaisessa metsässä.

Voipa suunnistusta harjoitella myös itsenäisesti. Voit suunnitella päiväretken jollekin merkitylle reitille, johon on saatavilla karttoja ja lähteä kulkemaan rauhassa samalla karttaa tutkiessasi. Jos olet lyhyellä reitillä sellaisella alueella, jossa puhelimen kuuluvuus on hyvä, ei sinun tarvitse pelätä eksymistä niin paljon. Eksyessäsi voit tarkistaa puhelimestasi sijaintisi (mikäli omistat älypuhelimen).

Tulenteko

Nykyihminen ei arjessaan tarvitse tätä ennen vanhaa elintärkeää taitoa, mutta vaelluksella tulentekotaito on tärkeä. Vaikka olisitkin suunnitellut kokkaavasi ruuat retkikeittimellä, on hyvä olla varma että tarpeen tullen pystyt myös sytyttämään nuotion.

Avotulella voit laittaa ruokaa ja lämmitellä. Tuli on verraton apu esimerkiksi silloin, kun olet vahingossa kastellut itsesi ja halut kuivatella vaatteitasi. Varo kuitenkin, ettet polta vaatteitasi laittamalla niitä liian lähelle tulta!

Muistathan myös kunnioittaa metsä- ja ruohikkopalovaroituksia. Varoitusten ollessa voimassa ei avotulta saa tehdä. Retkikeittimillä saa laittaa ruokaa, mutta avotulta ei saa tehdä. Risukeitin luetaan avotuleksi, joten sitä ei tule käyttää varoitusten aikana.

Ensiapu

ensiapupakkaus

Sen lisäksi, että sinulla on riittävän kattava ensiapupakkaus mukana, olisi sinun hyvä osata perustaitoja ensiavusta.

Voit lukea lisää ensiavusta “Turvallisuus” -osiosta.

Lämmön säätely

Vuodenajasta riippuen, on hyvä tietää muutamia vinkkejä miten voit pitää itsesi lämpimänä tai viileänä.

Liike lämmittää

Ilman ollessa viileä, saattaa kylmä hiipiä etenkin leirissä istuskellessa ja yön aikana, kun olet paikoillaan. Liikkeellä ollessasi lämpimänä pysyminen on helpompaa, koska lihaksesi tekevät töitä ja tuottavat siten lämpöä. Näin ollen matkaa taittaessasi lämpimänä pysyminen ei yleensä ole ongelma. Leiriin päästyäsi touhuat teltan ja ruuanlaiton parissa, mutta lopulta tulee hetki jolloin päätät istahtaa nuotion ääreen tai painut pehkuihin. Leirissä ollessasi kannattaa liikuskella vähän väliä, jotta pysyt lämpimänä. Paikoillaan istuminen viilentää sinut yllättävän nopeasti. Samoin ennen nukkumaan meno kannattaa hieman lämmitellä lihaksia kävelyllä tai pienen pienellä jumpalla. Näin lihaksesi tuottavat enemmän lämpöä, joka sitten pyritään säilyttämään makuupussin sisällä varmistamalla kiristykset makuupussin suulla.

Kerroksilla on väliä

Kerrospukeutuminen on mainio tapa säädellä kehon lämpötilaa. Tarpeen tullen voit lisätä tai vähentää kerroksia. Alimaiseksi kerrokseksi kannattaa valita materiaali, joka siirtää kosteutta ja joka kuivuu nopeasti. Tähän tarkoitukseen merinovilla lienee yksi parhaista. Merinovilla siirtää kosteutta, tuntuu lämpimältä kosteanakin ja kuivuu nopeasti jopa päälläsi.

Esimerkki kerrospukeutumisesta leirissä, kun et enää aio paljon hikoilla:

  • alimmaisen ohut pitkähihainen merinovilla, jolla myös nukut
  • välikerroksena pitkähihainen paksumpi paita, kuten villapaita tai fleece-takki.
  • Vuodenajasta riippuen, päälle voit laittaa kevytuntuvatakin tai/ja vedenpitävän kuoritakin tai vastaavan
%d bloggers like this: