Vaellukselle lähtiessäsi sinulla on hyvä olla hallussa tietyt erätaidot, jotka tekevät retkestäsi mukavan ja turvallisen. Alla on listattu ne taidot, joita on hyvä harjoitella ennen pidempää vaellusta.

Suunnistus

Tarvittavat erätaidot sisältävät suunnistustaidon kartan ja kompassin kanssa.

Suunnistus- ja kartanlukutaito ovat tärkeitä taitoja vaelluksella. Vaikka olisitkin suuntaamassa suositulle reitille kansallispuistoon, niin on tärkeää ottaa mukaan myös kartta ja kompassi. Kartasta seuraat etenemistäsi valmiiksi merkityllä reitillä. Merkityilläkin reitillä saattaa tulla vastaan kohtia, joissa et ole varma mihin suuntaan tulee kulkea, ellei sinulla ole karttaa.

Älypuhelimiin voi ladata offline-karttoja eri sovelluksilla, mutta näihin ei kannata yksinomaa luottaa. Voit testata näitä sovelluksia perinteisen paperikartan kanssa.

Miten opin suunnistamaan?

Yksi mainio tapa oppia suunnistuksen perusteet ja kompassin käyttö on mennä paikallisen suunnistuyhdistyksen kurssille. Esimerkiksi Tampereen Pyrintö järjestää vuosittain suunnistunkoulun, joka sopii aloittelijoille sekä kokeneemmille.

Suunnistusta voi harjoitella myös itsenäisesti. Voit suunnitella päiväretken jollekin merkitylle reitille, johon on saatavilla kartta. Merkittyä reittiä kulkiessasi voit seurata karttaa ja koittaa hahmottaa ympärillä olevia maamerkkejä. Mikäli eksyminen pelottaa, voit tarkkailla puhelintasi ja varmistaa, että mobiilidata pysyy aktiivisena. Tämä on sen varalta, että voi tarvittaessa tarkistaa sijaintisi puhelimen karttasovelluksesta. Tämä edellyttää älypuhelinta.

Puhelimeen ladattiva karttasovelluksia ovat esimerkiksi Maastokartat ja Karttaselain.

Täytyy muistaa, että suunnistus on hieman erilaista esimerkiksi lähimetsässä kun Lapin tunturissa. Siksi harjoittelu jatkuu koko ajan, joka reissulla. Kartan luku tunturissa ison mittakaavan kartalla vaatii erilaista tarkkuutta kun pienemmän mittakaavan kartalla suunnistus tasaisessa metsässä.

Tulenteko

iso nuotio

Nykyihminen ei arjessaan tarvitse tätä ennen vanhaa elintärkeää taitoa. Vaelluksella tulentekotaito on kuitenkin yksi tärkeimmistä erätaidoista. Vaikka olisitkin suunnitellut kokkaavasi ruuat retkikeittimellä, on hyvä olla varma että tarpeen tullen pystyt myös sytyttämään nuotion.

Avotulella voit laittaa ruokaa, lämmitellä ja kuivattaa vaatteita. Tuli on verraton apu esimerkiksi silloin, kun olet vahingossa kastellut itsesi ja vaatteesi. Mikäli haluat opettavaisen esimerkin tällaisestä tilanteesta, käy kurkkaamassa tämä mainio Mehtämikon video.

Varo kuitenkin, ettet polta vaatteitasi laittamalla niitä liian lähelle tulta.

Muistathan myös kunnioittaa metsä- ja ruohikkopalovaroituksia. Varoitusten ollessa voimassa ei avotulta saa tehdä. Retkikeittimillä saa laittaa ruokaa, mutta avotulta ei saa tehdä. Risukeitin luetaan avotuleksi, joten sitä ei tule käyttää varoitusten aikana.

Ensiapu

ensiapupakkaus

Sen lisäksi, että sinulla on riittävän kattava ensiapupakkaus mukana, olisi sinun hyvä osata perustaitoja ensiavusta.

Voit lukea lisää ensiavusta Turvallisuus -osiosta.

Lämmön säätely

Vuodenajasta riippuen, on hyvä tietää muutamia vinkkejä miten voit pitää itsesi lämpimänä tai viileänä.

Liike lämmittää

Ilman ollessa viileä, saattaa kylmä hiipiä etenkin leirissä paikoillaan istuskellessasi. Myös yön aikana kylmyys saattaa yllättää.

Liikkeellä ollessasi lämpimänä pysyminen on helpompaa, koska lihaksesi tekevät töitä ja tuottavat siten lämpöä. Siksi matkan taittaminen ja leirissä touhuilu pitävät sinut lämpimänä.

Leirissä ollessasi kannattaa liikuskella vähän väliä, jotta pysyt lämpimänä. Paikoillaan istuminen viilentää sinut yllättävän nopeasti. Samoin ennen nukkumaan meno kannattaa hieman lämmitellä lihaksia kävelyllä tai pienellä jumpalla. Näin lihaksesi tuottavat enemmän lämpöä asuttuessasi makuupussiin. On tärkeä pitää makuupussin suu tiiviinä, jos haluat säilyttää kehosi tuottaman lämmön makuupussin sisällä.

Kerroksilla on väliä

Kerrospukeutuminen on mainio tapa säädellä kehon lämpötilaa. Tarpeen tullen voit lisätä tai vähentää kerroksia. Alimaiseksi kerrokseksi kannattaa valita materiaali, joka siirtää kosteutta ja joka kuivuu nopeasti. Tähän tarkoitukseen merinovilla lienee yksi parhaista. Merinovilla siirtää kosteutta, tuntuu lämpimältä kosteanakin ja kuivuu nopeasti jopa päälläsi.

Esimerkki kerrospukeutumisesta leirissä, kun et enää aio paljon hikoilla:

  • alimmaisen ohut pitkähihainen merinovilla, jolla myös nukut
  • välikerroksena pitkähihainen paksumpi paita, kuten villapaita tai fleece-takki.
  • Vuodenajasta riippuen, päälle voit laittaa kevytuntuvatakin tai/ja vedenpitävän kuoritakin tai vastaavan