Nukkuminen luonnossa voi olla yksi vaelluksen kohokohdista. Takana voi olla pitkäkin taival, joten yöpyminen on syytä järjestää mukavasti. Saatat olla herkkäuninen, jolloin majoitusolosuhteisiin kannattaa panostaa erityisesti. Toisaalta luonnon piristävä vaikutus voi auttaa huonosti nukuttuunkin yöhön. Joka tapauksessa, vaihtoehtoja siihen miten vaelluksella voi yöpyä on monia.

Laavu

vaellus yopyminen

Etkö omista telttaa? Ei haittaa. Suomi on pullollaan laavuja, joissa voi yöpyä mukavasti pelkän makuualustan ja makuupussin turvin (paitsi että rakka-aikaan hyttyverkko voi olla tarpeen). Laavulla yöpyessä ulkoilman lämpötilalla on suurempi merkitys, kun vaikkapa teltassa nukuttaessa. Laavu on avoin tila, joten se ei kerää lämpöä samalailla kun suljetumpi tila. Laavulla yöpymisessä voi toki hyödyntää nuotion lämpöä. Puiset laavut ovat kova alusta nukuttavaksi. Niinpä herkkäuninen saattaa kaivata ilmalla täytettävää makuualustaa mukavuutta tuomaan.

Suomen laavuja voit kartoittaa esimerkiksi näistä osoitteista:

https://www.tulikartta.fi/

https://laavu.org/

Saatavilla on myös itse pystytettäviä laavuja ja loueita. Näissä majoitteissa on sitä vanhan ajan tuntua, jolloin eränkävijät pystyttivät laavun mihin parhaaksi näkivät. Tosin aikana ennen kankaisia laavuja tapana oli koota laavu esimerkiksi ohuista puunrungoista ja havupuiden oksista.

Teltta

teltta

Teltta on varsin kätevä yöpymispaikka. Telttoja on monenlaisia ja ne sopivat eri tarkoituksiin. Yleisimmät telttamallit ovat kupoliteltta ja tunneliteltta. Kupoliteltta on helpompi pystyttää, mutta se on usein ahtaampi. Tunneliteltta on usein tilavampi vaihtoehto absidinsa eli makuutilan edessä olevan eteisen takia.

Lue täältä lisää eri telttatyypeistä.

Pidemmälle vaellukselle lähtiessä on hyvä ottaa teltta mukaan, vaikka olisitkin suunnitellut laavu- tai tuvayöpömistä. Yllättävien tilanteiden varalta teltta on aina hyvä olla matkassa.

Riippumatto

riippumatto

Riippumattoilu on nykypäivänä suosittu tapa viettää yö ulkona. Riippumattoiluun liittyy omia kikkoja, joilla mukavuutta voi lisätä. Blogiin on tulossa pidempi kirjoitus riippumattoilun saloista.

Tuvat

autiotupa

Autio- ja varaustuvat ovat myös hyvä tapa yöpyä vaelluksilla. Autiotuvissa saa yöpyä väliaikaisesti kuka vain ja ilmaiseksi. Varaustuvat puolestaan ovat yleensä maksullisia ja ne pitää ennakkoon varata. Päivätuvat ovat vain päivittäistä käyttöä varten, mutta tuskin hätätilanteessa kukaan kieltää niissä yöpymistä.

Muista tehdä tilaa muille nukkujille sekä kunnioittaa tuvan sääntöjä (löytyvät usein tuvasta olevasta kirjasesta). Yleinen sääntö on, että viimeisenä tulleelle tehdään aina sijaa.

Taivasalla

taivasalla

Taivasalla nukkuminen on myös oma jännittävä kokemuksensa. Lyhyemmillä reissuilla voi olla kiva kokeilla jännittävää tapaa nukkua ilman suojaa, kunhan vain sää suosii. Ennen vanhaa Suomen metsissä kulkenut väki yöpyi enemmän taivasalla tai itsekyhätyiden laavujen katveessa kun nykypäivän vaeltajat.