Miten yöpyä vaelluksella?

Nukkuminen luonnossa voi olla yksi vaelluksen kohokohdista. Takana voi olla pitkäkin taivallus, joten yöpyminen on syytä järjestää mukavasti. Saatat olla herkkäuninen, jolloin majoitusolosuhteisiin kannattaa panostaa erityisesti. Toisaalta luonnon piristävä vaikutus voi auttaa huonosti nukuttuunkin yöhön. Joka tapauksessa, vaihtoehtoja retkellä yöpymiseen on paljon.

Laavu

vaellus yopyminen

Etkö omista telttaa? Ei haittaa! Suomi on pullollaan laavuja, joissa voi yöpyä mukavasti pelkän makuualustan ja makuupussin turvin. Laavulla yöpyessä ulkoilman lämpötilalla on suurempi merkitys, kun vaikkapa teltassa nukuttaessa. Laavu on avoin tila, joten se ei kerää lämpöä samalailla kun suljetumpi teltta. Tosin laavulla yöpymisessä voi hyödyntää nuotion lämpöä. Puiset laavut ovat kova alusta nukuttavaksi, joten jos haluat, voit hankkia pehmeän ilmalla täytettävän alustan.

Suomen laavuja voit kartoittaa esimerkiksi näistä osoitteista:

https://www.tulikartta.fi/

https://laavu.org/

Saatavilla on myös itse pystytettäviä laavuja ja loueita. Näissä majoitteissa on sitä vanhan ajan tuntua, jolloin eränkävijät pystyttivät laavun sinne, mihin vain päättivät jäädä yöpymään. Tosin ennen vanhaa tapana oli koota laavu esimerkiksi ohuista puunrungoista ja havupuiden oksista.

Teltta

teltta

Teltta on hyvä olla silloin, kun lähdet alueelle jossa ei ole laavuja. Toisaalta, teltta on hyvä pitää mukana varmuuden vuoksi, mikäli olet lähdössä kauemmas sivistyksestä. Varamajoite on hyvä aina olla olemassa.

Teltta on varsin kätevä yöpymispaikka. Telttoja on monenlaisia ja ne sopivat eri tarkoituksiin. Tulossa on kirjoitus, jossa käydään läpi tarkemmin eri telttatyyppejä ja niin käyttötarkoituksia.

Riippumatto

riippumatto

Riippumattoilu on nykypäivänä suosittu tapa viettää yö ulkona. Riippumattoiluun liittyy omia kikkoja, joilla mukavuutta voi lisätä. Blogiin on tulossa pidempi kirjoitus riippumattoilun saloista.

Tuvat

autiotupa

Autio- ja varaustuvat ovat suhteellisen ylellinen tapa yöpyä vaelluksilla. Autiotuvissa saa yöpyä väliaikaisesti kuka vain ja ilmaiseksi. Varaustuvat puolestaan ovat yleensä maksullisia ja ne pitää ennakkoon varata. Päivätuvat ovat vain päivittäistä käyttöä varten, mutta tuskin hätätilanteessa kukaan kieltää niissä yöpymistä.

Muista tehdä tilaa muille nukkujille sekä kunnioittaa tuvan sääntöjä (löytyvät usein tuvasta olevasta kirjasesta). Yleinen sääntö on, että viimeisenä tulleelle tehdään aina sijaa.

Taivasalla

taivasalla

Taivasalla nukkuminen on myös oma jännittävä kokemuksensa. Lyhyemmillä reissuilla voi olla kiva kokeilla jännittävää tapaa nukkua ilman suojaa, kunhan vain sää suosii. Ennen vanhaa Suomen metsissä kulkenut väki yöpyi enemmän taivasalla tai itsekyhätyiden laavujen katveessa kun nykypäivän vaeltajat.

%d bloggers like this: