Minne mennä vaeltamaan?

On tärkeä pohtia, minne vaeltamaan kannattaa lähteä. Kansallispuistot ovat syystäkin suosittuja vaelluskohteita, mutta Suomi tarjoaa paljon muitakin kiinnostavia kohteita lähteä retkeilemään. Sosiaalinen media on tulvillaan upeita vaelluskuvia jylhistä maisemista, mutta upean vaelluskokemuksen voi saada myös niin sanotusti vaatimattomimmissakin olosuhteissa. Paras vaelluksesi voi olla vaikkapa retki paikkakuntasi merkityllä luontopolulla tärkeän ihmisen seurassa.

Mainio nettisivu eri retkeily- ja vaelluskohteiden tutkimiseen on Metsähallituksen ylläpitämä sivu luontoon.fi.

Alla on listattu ideoita eri tyyppisistä kohteita, minne vaeltamaan voi lähteä.

merkitty reitti

Lähiretki

Mukavan ja jännittävän retken voit saada aikaiseksi menemällä paikkakuntasi nuotiopaikalle tai laavulle. Monet Suomen kunnat ylläpitävät nuotiopaikkoja ja laavuja, joille on helppo pääsy. Hyvä lähde kartoittaa näitä kohteita on esimerkiksi tulikartta.fi -sivusto.

Lähellä kotia sijaitsevissa kohteissa on helppo harjoitella taitoja, joita tarvitset pidemmällä vaelluksella. Esimerkiksi tulenteko, retkikeittimen käyttö, teltan pystytys, varusteiden kuivattaminen ja lämpimänä pysyminen ovat sellaisia asioita, joita voit kokeilla tutulla alueella turvallisesti ja mukavasti. Tee päiväretki tai yhden yön reissu lähimaastoon ystäväsi kanssa, ja haaveile tulevasta pidemmästä vaelluksesta.

Merkityt reitit

Merkittyjä reittejä löytyy kuntien ylläpitämistä luontokohteista, kansallispuistoista, luonnonpuistoista sekä erilaisilta retkeilyalueilta. Reittejä on mukava selailla erilaisilla sovelluksilla, kuten Karttaselaimella.

Merkitty reitti on helppo tapa hakeutua metsään tai muuhun luontoympäristöön. Suunnistamisesta on tehty helppoa, kunhan vain seuraat merkittyä reittiä ja samalla seuraat kartasta omaa etenemistäsi. Toki lyhyemmillä reiteillä tai tutussa paikassa karttakaan ei ole aina välttämätön.

Omat reitit

Kokemuksen kartuttua on hienoa päästä tekemään omia vaellusreittejä esimerkiksi lähimetsään tai vaikka Lapin erämaihin. Erämaissa liikkuminen tosin vaatii jo kokemusta ja varmuutta. Erämaista löytyy valmiita polkuja ihmisten ja eläinten jäljiltä, mutta ne eivät ole merkittyjä.

Muistathan kuitenkin pääsääntöisesti hyödyntää merkittyjä reittejä, mikäli sellaisia on tarjolla. Etenkin suosituissa kohteissa on hyvä pysytellä poluilla, jotta suuresta määrästä ihmisiä ei jää turhaa jälkeä maastoon.

minne vaeltamaan

Linkkejä

http://luontoon.fi

http://retkipaikka.fi

https://www.tulikartta.fi/

%d bloggers like this: