Usein suunnitellu alkaa sillä, että pohditaan minne halutaan lähteä vaeltamaan. Kansallispuistot ovat syystäkin suosittuja vaelluskohteita. Suomi tarjoaa kuitenkin paljon muitakin kiinnostavia kohteita. Sosiaalinen media on tulvillaan upeita vaelluskuvia jylhistä maisemista, mutta hienon kokemuksen voi saada myös yksinkertaisemmissa olosuhteissa.

Mainio sivusto eri retkeily- ja vaelluskohteiden tutkimiseen on luontoon.fi. Kyseisellä sivulla voit hakea retkikohteita esimerkiksi maakunnan perusteella tai sen perusteella, onko kyseessä kansallispuisto vai erämaa.

Alla on listattu ideoita eri tyyppisistä kohteista, minne voi lähteä vaeltamaan.

merkitty reitti

Lähiretki

Voit saada hienon retkeilykokemuksen menemällä paikkakuntasi yleiselle nuotiopaikalle. Monet Suomen kunnat ylläpitävät nuotiopaikkoja ja laavuja, joille on helppo pääsy. Hyvä lähde kartoittaa näitä kohteita on esimerkiksi tulikartta.fi -sivusto.

Lähellä kotia sijaitsevissa kohteissa on helppo harjoitella taitoja, joita tarvitset pidemmällä vaelluksella. Esimerkiksi tulenteko, retkikeittimen käyttö, teltan pystytys, varusteiden kuivattaminen ja lämpimänä pysyminen ovat sellaisia asioita, joita voit harjoitella tutulla alueella turvallisesti ja mukavasti. Tee päiväretki tai yhden yön reissu lähimaastoon ystäväsi kanssa, ja haaveile tulevasta pidemmästä vaelluksesta.

Merkityt reitit

Merkittyjä reittejä löytyy kuntien ylläpitämistä luontokohteista, kansallispuistoista, luonnonpuistoista sekä erilaisilta retkeilyalueilta. Reittejä on mukava selailla erilaisilla sovelluksilla, kuten Karttaselaimella tai Retkikarttalla.

Kannattaa myös tutustua oman paikkakuntasi nettisivuihin. Monella kunnalla on omia merkittyjä retkeilyreittejä. Esimerkiksi Paltamon kunnan nettisivulla on kivasti esitelty alueen retkeilymahdollisuuksia.

Merkitty reitti on helppo tapa hakeutua metsään tai muuhun luontoympäristöön. Suunnistamisesta on tehty helppoa. Kunhan vain seuraat merkittyä reittiä ja samalla seuraat kartasta omaa etenemistäsi. Toki lyhyemmillä reiteillä tai tutussa paikassa karttakaan ei ole aina välttämätön.

Omat reitit

Kokemuksen kartuttua on hienoa päästä tekemään omia vaellusreittejä esimerkiksi lähimetsään tai vaikka Lapin erämaihin. Erämaissa liikkuminen tosin vaatii jo kokemusta ja varmuutta. Erämaista löytyy valmiita polkuja ihmisten ja eläinten jäljiltä, mutta ne eivät ole merkittyjä.

Muistathan kuitenkin pääsääntöisesti hyödyntää merkittyjä reittejä, mikäli sellaisia on tarjolla. Etenkin suosituissa kohteissa on hyvä pysytellä poluilla, jotta suuresta määrästä ihmisiä ei jää turhaa jälkeä maastoon.

Retkeilijä levolla pitkospuilla