Retkeillä ja vaeltaa voi ympäri vuoden. Jokaisessa vuodenajassa on omat erityispiirteensä.

Helpoin ajankohta aloittaa vaellus on luonnollisesti kesä, kun lämpöä ja valoa riittää. Toisaalta helle ja hyttyset voivat olla pahoja riesoja kesävaelluksella. Kaikissa vuodenajoissa on puolensa. Seuraavaksi on kerrottu lisää kustakin vuodenajasta retkelijän näkökulmasta.

Kevät

retkeily keväällä nuotion äärellä

Kevät on mielenkiintoista aikaa lähteä vaeltamaan, kun luonto heräilee talven jäljiltä. Kevät etenee joka vuosi hieman eri tahtiin eri puolella Suomea. Tämä voi tuoda yllätyksiä eteen. Kun Etelä-Suomessa lumet saattavat sulaa jo maalis-huhtikuussa, voi pohjoisimmassa Lapissa olla lunta vielä kesäkuussakin. Kohteen valinnalla on siis suuri merkitys kevätvaellusta suunnitellessa.

Kevään hyvä puoli on se, että pahin hyönteiskausi ei ole vielä alkanut. Lapissa säästyt pahimmalta räkkäajalta, eli hyönteisten räjähdysmaisiltä joukkoesiintymiltä. Keväällä pääset tarkkailemaan pesintää aloittavia lintuja ja esiin nousevaa kasvikuntaa. Hyvällä todennäköisyydellä vältät myös pahimmat ruuhkat suosituimmissa vaelluskohteissa.

Kesä

riippumatolla kesäretkellä

Kesä lienee luonnollisesti suosituinta vaellusaikaa säiden tuoman helppouden ja pitkien lomien vuoksi. Päivät ovat pitkiä ja lämpöä riittää. Vesisade ei tunnu aivan niin viheliäiseltä kun vaikka keväällä tai syksyllä. Kesällä sinua saattaa häiritä paikoin todella isot hyönteisparvet riippuen siitä, missä päin vaellat.

Kesävaelluksella pärjäät kevyemmillä varusteilla, jolloin matkan taittaminen voi olla helpompaa. Kesällä helteen sattuessa voit päättää edetä reitilläsi vaikka yöllä, koska valoa riittää suurimmassa osassa Suomessa pitkälle loppukesään. Kesävaelluksesta on helppo tehdä nautinnollinen. Voit päättää edetä vaikka viisi kilometriä päivässä ja käyttää lopun ajan puun juurella istuskeluun.

Syksy

vaeltaja tutkii opastaulua syysvaelluksella

Syksyllä lunto alkaa valmistautua talveen ja vilkkaat reitit alkavat hiljentyä. Ruskaretki on maisemien puolesta henkeäsalpaava kokemus. Syksyllä joudut jo miettimään tarkemmin varusteitasi, kuten lämpimiä kerrastoja ja taukovaatteita. Syksyllä ilma on raikas eikä helle rasita liikkumista. Syysretkellä pääset jo hieman enemmän luonnossa pärjäämisen makuun, kun ilma viilenee ja illat pimenevät.

Talvi

talviretkeilijä katsoo järvelle ahkion kanssa

Talvella päiväretkeily voi olla aivan yhtä mukavaa kun kesällä. Yöpyminen luonnossa talvisaikaan puolestaan vaatii suunnittelua ja varustautumista. Talvella yöpymistä kannattaa harjoitella kokeneemman kaverin kanssa. Talviretkeilyssä on paljon pieniä asioita, joita on tärkeä ottaa huomioon.

Blogissa myöhemmin luvassa kirjoituksia talvella retkeilystä.