Milloin lähteä vaeltamaan?

Retkeillä ja vaeltaa voi ympäri vuoden. Jokaisessa vuodenajassa on omat erityispiirteensä.

Kevät

kevät

Kevät on mielenkiintoista aikaa lähteä vaeltamaan, kun luonto heräilee talven jäljiltä. Kevät etenee joka vuosi hieman eri tahtiin, joten tämä voi tuoda yllätyksiä. Kun Etelä-Suomessa lumet saattavat sulaa jo maalis-huhtikuussa, voi pohjoisimmassa Lapissa olla lunta vielä kesäkuussakin. Kohteen valinnalla on siis suuri merkitys kevätvaellusta suunnitellessasi.

Kevään hyvä puoli on se, että pahin hyönteiskausi ei ole vielä alkanut. Lapissa säästyt pahimmalta räkkäajalta, eli hyönteisten räjähdysmaisiltä joukkoesiintymiltä. Keväällä pääset sen sijaan tarkkailemaan pesintää aloittavia lintuja ja esiin nousevaa kasvikuntaa. Hyvällä todennäköisyydellä vältät myös pahimmat ruuhkat suosituimmissa vaelluskohteissa.

Kesä

kesä

Kesä lienee luonnollisesti suosituinta vaellusaikaa säiden tuoman helppouden ja pitkien lomien vuoksi. Päivät ovat pitkiä ja lämpöä riittää. Vesisade ei tunnu aivan niin viheliäiseltä kun vaikka keväällä tai syksyllä. Kesällä sinua saattaa häiritä paikoin todella isot hyönteisparvet riippuen siitä, missä päin vaellat.

Kesävaelluksella pärjäät kevyemmillä varusteilla, jolloin matkan taittaminen voi olla helpompaa. Kesällä helteen sattuessa voit päättää edetä reitilläsi vaikka yöllä, koska valoa riittää suurimmassa osassa Suomessa pitkälle loppukesään. Kesävaelluksesta on helppo tehdä oikein nautinnollinen. Voit päättää edetä vaikka viisi kilometriä päivässä ja käyttää lopun ajan puun juurella istuskeluun.

Syksy

syksy

Syksyllä lunto alkaa valmistautu talveen ja vilkkaat reitit alkavat hiljentyä. Ruskaretki on maisemien puolesta henkeäsalpaava kokemus. Syksyllä joudut jo miettimään tarkemmin varusteitasi, kuten lämpimiä kerrastoja ja taukovaatteita. Syksyllä ilma on raikas eikä helle rasita liikkumista. Syysretkellä pääset jo hieman enemmän luonnossa pärjäämisen makuun, kun ilma viilenee ja illat pimenevät.

Talvi

talvi

Talvella päiväretkeily voi olla aivan yhtä mukavaa kun kesällä. Yöpyminen luonnossa talvisaikaan vaatii suunnittelua ja varustautumista, mutta ei ole lainkaan mahdoton myöskään aloittelijalle.

Blogissa myöhemmin luvassa kirjoituksia talvella retkeilystä.

%d bloggers like this: