Seuraavaksi on listattu yleisiä haasteita vaelluksen aloittamisessa. Tunnistatko itsesi joistain kohdista? Miten todellinen tämä haaste on? Miten voisit lähteä ratkomaan haastetta?

Oletko sinä kohdannut jonkun näistä haasteita ja selättänyt sen? Kuulemme mieluusti, miten olet päässyt lopulta vaeltamaan haasteista huolimatta. Tarinan voit lähettää osoitteeseen info@vaeltamaan.fi.

Aika

Viikonloppu tuntuu liian lyhyeltä ajalta lähteä pidemmälle reissuun. Aika ei tunnu riittävän retkeilyyn, on niin paljon muutakin tekemistä.

Millaisia haasteita sinulla on ajan kanssa? On yleistä, että aika on kortilla. Voit ajatella, että et halua “tuhlata” harvoja vapaapäiviäsi uuden harrastuksen kokeiluun. Mitä jos kuitenkin päättäisit käyttää vaikka kolme lomapäivää vuodesta siihen, että toteutat edes pienen retken? Jos et innostu vaelluksesta, niin sitten ainakin tiedät sen. Mutta jos puolestaan innostut kunnolla, niin on jatkossa helpompi järjestää aikaa myös pidempiä reissuja varten.

Raha

Varusteet tuntuvat olevan kalliita. Hyvät retkikohteet ovat kaukana ja sinne pääseminen vaatii rahaa.

On totta, että vaellusharrastukseen saa kulumaan paljon rahaa. On kuitenkin mahdollista aloittaa myös pienellä budjetilla, kun karsit varusteet ihan minimiin. Varusteita voi myös lainata, jolloin retkeilyn harjoittelu tulee edulliseksi. Kaukana olevan kohteen lisäksi voit opetella näkemään lähiympäristösi arvokkaana vaelluskohteena.

Kunto

Huonoksi päässyt fyysinen kunto saattaa sinusta tuntua esteeltä lähteä taittamaan pidempää matkaa maastoon. Myös henkinen hyvinvointi voi mietityttää. Uskallanko yöpyä metsässä? Mitä jos ahdistun liikaa retken aikana? Näitä asioita on hyvä pohtia, omien haasteidesi näkökulmasta tietysti.

Terveyshaasteet ja heikentynyt kunto voivat hidastaa etenemistä, mutta eivät välttämättä ole este vaellukselle. Voit määritellä itse tahdin ja tavoitteet päivälle. Se että kävelet kilometrin lähimmälle laavulle ja yövyt siellä, on jo hieno saavutus.

Varusteiden puute

Tarvittavien varusteiden hankinta voi tuntua vaivalloiselta. Valikoima on niin laaja, hinnat tuntuvat korkeilta, et tiedä mitä oikeasti tarvitset.

Nämä pohdinnat kuuluvat asiaan ja ne myös helpottavat sitä mukaan kun kokemusta karttuu. Keskustele ihmisten kanssa ja pyydä apua. Jos ei lähipiiristäsi löydy kokeneempia retkeilijöitä, niin Internet on ainakin pullollaan varustevertailuita ja tietoa. Hyvän asiakaspalvelun erikoisliikkeissä myyjät osaavat myös auttaa sinua valitsemaan valikoimistaan osuvimmat tuotteet.

Tiedon puute

Olet onnistunut hankkimaan varusteet, mutta mitä seuraavaksi? Tuntuuko sinusta, että et vai tiedä tai osaa tarpeeksi voidaksesi lähteä vaeltamaan? Oppia voi hankkia lukemalla, mutta myös ennen kaikkea kokeilemalla. Eteneminen pikku hiljaa kohti haastavampia retkiä vahvistaa luottamustasi omiin taitoihisi.

Mukavuudenhalu

Suurin osa nykysuomalaisista elää varsin mukavissa oloissa. On hyvin ymmärrettävää, että ajatus ulkona nukkumisesta ja ruokailusta ei välttämättä innosta. Retkelle lähteminen vaatii suunnittelua ja motivaatiota. Ajoittaisesta epämukaavudesta huolimatta tulet todennäköisesti pian huomaan palkinnon vaivannäöstäsi. Onnistunut yöpyminen ulkoa tuntuu ihanalta saavutukselta, ja saa sinut parhaimmassa tapauksessa haluamaan sitä aina vaan lisää.

Seura

Vaellusseuran puute on todellinen haaste monille. Vaeltamaan olisi mukava lähteä, mutta yksin ei tohdi, eikä lähipiiristä löyty muita innokkaita. Onneksi nykyään ajatuksia voi vaihtaa Internetissä ja seuraakin sieltä voi hakea. Lue lisää kohdasta “Kenen kanssa?

Liikkuminen lähtöpisteeseen

Autoton henkilö tuskailee, kun julkisilla liikennevälineillä ei pääse tarpeeksi lähelle vaellusreitin aloituspistettä. Myös autolla liikkuminen voi joskus olla haastavaa. Moni ei omista edes autoa. Toivottuun lähtöpisteeseen ei välttämättä pääsekään niin kuin olet suunnitellut. Silloin täytyy olla valmis joustamaan tai muuttamaan, jopa perumaan suunnitelmat.

Joka tapauksessa, kyllä innokas aina keinot keksii. Mukavan retken saa aikaiseksi myös muualla kuin merkityillä poluilla kansallispuistossa. Uskaliain retkelijä lähtee vaeltamaan liftaamalla.

Motivaatio

Ajatus vaeltamisesta on houkutteleva ja kiehtova. Some pursuaa ihania retkeilykuvia ja haluaisit olla osa näitä tarinoita. Haaveiden toutettaminen on kuitenkin oma tarinansa. Joskus ajatusten teoiksi saaminen on yllättävän työlästä. Jos oikein kovasti haluat oppia retkeilyä, niin on se myös mahdollista toteuttaa. Positiivinen asenne ja motivaatio auttavat eteenpäin. Alku saattaa tuntua työläältä, mutta asiat helpottuvat kokemuksen myötä.

Pelko

Luonto pelottaa. Pimeä pelottaa. Hyönteiset pelottavat. Möröt pelottavat. Karhut pelottavat. Mitä sinä pelkäät luonnossa? Omat pelot on hyvä tunnistaa ja pohtia, kuinka todellinen pelon aihe on. Ja mistä se tulee? Pelon voittaminen on järisyttävän palkitsevaa.

Toki pelot on syytä myös ottaa tosissaan. Turvallisuus ja sopiva varovaisuus ovat tärkeitä ominaisuuksia retkellä kuin retkellä. Voit lukea lisää turvallisuudesta täältä.