Vaellus on ollut minulle henkilökohtaisesti yksi inspiroivimmista ja hyvinvointiani parantavista harrastuksista. Harrastuksen lisäksi sitä kuvaa sana elämäntapa. Kun kerran on alkanut retkeillä, niin ei sitä ilmankaan osaa olla. Listasin sinulle neljä merkittävintä syytä, miksi suosittelen vaelluksen aloittamista.

1. Erittäin hyvä ellei maailman paras tapa harrastaa luontoliikuntaa

Liikunnan harrastaminen ja luonnossa oleilu ovat molemmat tutkitusti hyväksi ihmiselle. Niinpä on aika luontevaa ajatella, että nämä yhdessä ovat erittäin toimiva yhdistelmä. Kävellen liikkuminen on ihmiselle erittäin luontainen tapa edetä paikasta toiseen. Vaeltamalla pääset näkemään upeita paikkoja pitkienkin matkojen päähän.

2. Rakentamaton ympäristö rauhoittaa

Rakentamattomassa ympäristössä oleilu rauhoittaa hermostoa ja sitä kautta koko elimistöäsi. Mitä enemmän vietät aikaa luonnossa, sitä enemmän totutat elimistöäsi tähän ihmiselle luontaiseen ympäristöön. Metsässä tai muussa luonnon ympäristössä aistisi ovat eri tavalla aktiiviset kuin kaupungissa. Olet yhtä aikaa rentoutunut ja valpas. Kuulostaako tutulta vai ennen kokemattomalta?

3. Loputtomat mahdollisuudet kehittyä

Vaelluksen ei tarvitse olla suorituskeskeistä. Voit harrastaa retkeilyä ja vaellusta omaksi iloksesi, ilman paineita. Tämän harrastuksen voi aloittaa pienestä, vähitellen haastavampiin reissuihin edeten. Retkeily ja vaellus ovat palkitsevia harrastuksia, koska uuden oppiminen ja itsensä voittaminen eivät lopu koskaan. Luonnossa liikkuminen ja siellä majoittuminen tuovat joka kerta onnistumisen kokemuksia.

4. Hyväksi omatunnolle

Tiedostava kansalainen valitsee nykypäivänä useammin kotimaan matkailun ulkomaille lentämisen sijaan. Vaellus on monille uusi ja jännittävä tapa päästä matkalle, helposti kotimaassa. Kerran hankitut hyvät varusteet palvelevat useita vuosia, eikä harrastus näin ollen vaadi jatkuvia hankintoja. Luonnossa oleminen usein myös pistää miettimään omia arvoja ja elämää ylipäänsä.

miksi aloittaa vaellus
Kuva: Edward Virvel