Pitkään haaveilemasi ensimmäinen vaellus siintää mielessäsi, mutta et tiedä mistä aloittaa. Olipa lähtötilanteesi mikä hyvänsä, uskon että saatat hyötyä tästä kirjoituksesta.

Olen koonnut erityisesti aloittelevalle retkeilijälle sopivan 12 askeleen listan, jota seuraamalla voit pikku hiljaa kasvattaa kehittää taitojasi.

Idea on kasvattaa varmuutta askel askeleelta ja päästä eroon peloista, joita vaellusajatukseen liittyy. Lista sopii sinulle, joka olet jo hankkinut tai pian hankkimassa tarvittavat retkeilyvarusteet.

Osa askelista saattaa tuntua “turhan helpoilta” tai itsestään selviltä, mutta itse asiassa kaikki nämä ovat hyviä tapoja vahvistaa omaa retkeilymotivaatiota. Itse teen kyseisen listan asioita säännöllisesti. Ne pitävätkin vaellussuunnitelmani elossa sekä tyydyttävät luontokaipuuni.

Kohti unelmiesi retkeä

Seuraavaksi käymme läpi listan askelista, joita voit lähteä tutkimaan.

Mistä kohtaa listaa löydät itsesi? Mitkä askelista sinulta sujuvat jo hyvin? Listan askeleet eivät ole järjestyssidonnaisia. Voit muokata niistä itsellesi sopivan kokonaisuuden. Askeleet on jaettu kolmeen osaan: luontoon virittäytyminen, varusteisiin tutustuminen ja itsesi haastaminen.

Tutki listaa rauhassa ja ajatuksen kanssa. Ota kalenteri esiin ja kutsu ystäväsi tai kumppanisi palaveriin. Milloin voisit toteuttaa kunkin askeleen, vaikka jo tämän kesän aikana?

ensimmäinen vaellus
Kuva: Jari Romppainen / @jarcce

Luontoon virittäytyminen

1. Kävelyä tutulla polulla

Yksinkertaista. Ja niin mukavaa. Uskaltaisin väittää, että useimmilla meillä suomalaisista on jokin tuttu polku tai metsäreitti, jota pitkin tykkäämme kulkea töihin, lähimetsään, bussipysäkille, puistoon ja niin edelleen. Toki suosittelen kävelyä mahdollisimman kaukana kaupungista, mutta pääasia on että pääset olemaan ja liikkumaan rakentamattomassa ympäristössä, sekä aistimaan luontoa.

2. Nuotiolla istuskelua ja muuta oleilua

Osaatko tehdä tulen? Jos et, niin nyt on hyvä aika opetella se. Lähde paikkakuntasi ylläpitämälle nuotiopaikalle ja harjoittele nuotion sytyttämistä. Istukele ja nautiskele, ole vain. Itse olen kokenut parhaimpia hetkiä kumppanin ja ystävien seurassa juurikin nuotiolla istuskellessa tai luonnossa muuten vain oleilemalla ja seikkailemalla.

3. Suunnistusharjoituksia tutussa metsässä

Suunnistus- ja kartanlukutaito ovat tärkeitä asioita vaelluksella. Suosittelen suunnistuksen harjoittelua, vaikka olisit menossa merkitylle reitille suosittuun kansallispuistoon, jossa avun saaminen eksymistilanteessa on todennäköistä. Useat vaellusreitit on kuljettavissa ilmankin karttaa, mutta yllättävien tilanteiden varalta on tärkeä osata suunnistaa. Kartanlukutaito on myös tärkeä “kansalaistaito”, ainakin omasta mielestäni.

Suunnistuksesta voit lukea lisää Tarvittavat taidot -osioista.

4. Kävelyä poluttomassa maastossa

Tämä on yksi suosikkipuuhistani. Suomi on pullollaan pienempiä metsälänttejä ja suurempia metsiköitä. Joka kaupungista ja kylästä löytyy metsikköä missä tallata. Kansallispuistoissa suositus on käyttää vain merkittyjä reittejä, mutta monissa muissa metsissä saa kulkea vapaasti. Poluttomassa maastossa kävely on hyvää ajanvietettä muun muassa siksi, että siinä keho pääsee eri tavalla töihin. Lisäksi ssuuntavaistosi herää eri tavalla eloon, kun joudut tarkkeilemaan etenemistäsi toisella tavalla kun polulla.

Sinun ei tarvitse lähteä kovin kauas päästäksesi poluttomaan maastoon. Voit vaikka katsoa karttasovelluksesta jonkun mukavan ja lyhyehkön metsäpätkän kahden tien välistä, jonka päätät kulkea. Asutuksen lähellä matkapuhelimen kuuluvuus takaa sen, että voit tarvittaessa katsoa sijaintisi kartasta.

Hyviä maastokarttasovelluksia ovat esimerkiksi Karttaselain ja Maanmittauslaitoksen Karttapaikka.

ruuanlaittoa teltan lähellä

Varusteet tutuiksi

5. Teltan pystytyksen harjoittelu

On tärkeää harjoitella teltan pystytystä ennen varsinaista vaellusta tai retkeä. Voit harjoitella teltan pystytystä kotipihallasi, taloyhtiön pihalla, puistossa tai lähimetsässä. Parasta olisi jos pääsisit kokeilemaan, miten saat teltan pystyyn metsään tai muuhun maastoon, jossa haastena on löytää sopivan tasainen ja iso kohta, johon teltta mahtuu.

Voit myös harjoitella teltan pystytystä vesisateella tai tuulisella kelillä. Näitäkin tilanteita nimittäin saattaa sattua eteen retken aikana. Toki kaikkea ei voi etukäteen harjoitella, usein oppiminen tapahtuu suoraan toiminnassa. Perusasiat on kuitenkin hyvä ottaa haltuun jo kotona, kuten että mitä telttapakkaus pitää sisällään, miten teltta kasataan ja mitä löytyy korjaussetistä.

6. Retkikeittimellä kokkailua ulkona

Ruoka maistuu usein todella hyvältä ulkona luonnossa. Ota kaveri mukaan ja lähde mukavaan paikkaan laittamaan ruokaa retkikeittimelläsi. Olet ehkä vasta saattanut hankkia ensimmäisen Trangiasi tai muun retkikeittimen, ja haluat opetella sen käyttöä ennen retkelle lähtöä. Se on fiksua, koska vaelluksella ruuan laitto tapahtuu usein hieman väsyneenä päivän mittaisen kävelyn jälkeen, joten on kätevää jos pystyt operoimaan keittimen kanssa ilman ylimääräistä hämminkiä.

7. Rinkan kantoharjoitus ja pakkaaminen

Jos olet ensimmäistä kertaa lähdössä painavan rinkan kanssa retkelle, voi olla hyvä testata rinkan kantoa ja istuvuutta jo kodin lähellä. Pakkaa rinkkaan sen verran tavaraa tai vaatetta, että se painaa esimerkiksi 10-15 kg, laita vaelluskengät jalkaan ja lähde lenkille.

Myös vaelluskengät on tärkeä “ajaa sisään” ennen vaellukselle lähtöä. Vaelluskengillä on hyvä kävellä useita kertoja ennen pidempää retkeä, jotta ne ehtivät edes hieman muovautua jalallesi.

Harjoittele myös rinkan pakkaamista. Älä jätä pakkaamista viime tinkaan vaan kasaa tavarat hyvissä ajoin esille, jotta löydät sopivan järjestyksen tavaroille omassa rinkassasi. Hyvä yleissääntö on esimerkiksi, että painavat tavarat on hyvä asettaa lähelle selkää. Rinkan pakkaamisessakin harjaantuu, kun kertoja tulee lisää.

Käy myös muut varusteet ja vaatteet läpi ennen ensimmäistä retkeä. Jos jokin niiden toimivuudessa askarruttaa, on se hyvä selvittää kotona ennen reissua.

unelmien retki
Kuva: Jari Romppainen / @jarcce

Haasta itsesi

8. Päiväretki kaverin kanssa

Valitse mukava päiväretkikohde ja lähde hyvässä seurassa viettämään mukavaa päivää luontoon. Kohteen ei tarvitse olla kaukainen tai eksoottinen, pääasia on että pääsette liikkumaan metsään tai muuhun luonnon ympäristöön.

9. Päiväretki yksin

Seuraava askel on lähteä yksin päiväretkelle. Miltä tuntuu kävellä yksin metsässä tai laittaa itsekseen ruokaa nuotiolla? Yksin luonnossa liikkuessa saatat olla eri tavalla valppaana kun seurassa, ja jännitystäkin saattaa olla ilmassa erilailla. Yksin retkeily on toki ole kaikkien juttu, mutta suosittelen testamaan oman mukavuusalueen rajoja silloin tällöin.

10. Yönyliretki kaverin kanssa

Kun päiväretkeily alkaa olla jo tuttua, voit lähteä kaverin kanssa yöpymään vaikkapa paikkakuntasi laavulle tai telttailemaan lähimetsään. Ensimmäinen yö luonnossa on usein jännittävä, mutta voin melkein taata, että sen jälkeen sinulla on voittajafiilis. Ja vaikka olisitkin jo kokeneempi retkeilijä, ei yöpyminen luonnossa koskaan ole pahasta.

11. Yönyliretki yksin

Mikäli olet yksin viihtyjä, voit jossain vaiheessa rohjeta lähtemään yksin luontoon yöksi. Tämä vie retkeilyvarmuutesi jälleen uudelle tasolle, kun teet kaiken ruuanlaitosta teltan pystyttämiseen ja aamutoimiin yksin.

12. Kahden yön vaellus kaverin kanssa

Nyt on aika lähteä kahden tai useamman yön retkelle kaverin kanssa tai muussa hyvässä seurassa. Tiedät jo, että viihdyt luonnon rauhassa ja tunnet varusteesi, joten nyt ei tarvitse muuta kun tehdä hyvä suunnitelma ja lähteä pidemmälle taipaleelle.

Extra

Jossain vaiheessa saatat huomata, että kaipaat yksin pidemmälle vaellukselle.

Oma ensimmäinen yksinvaellukseni taisi olla kahden yön retki Hossan kansallispuistossa. Tämä retki onkin jäänyt erittäin kirkkaasti mieleeni hienona ja antoisana vaelluksena.

Pikku hiljaa kun olet päässyt retkeilyn makuun oikein kunnolla, saatat haluta lähteä pidemmälle vaellukselle, yksin tai yhdessä. Retkeily ja vaellus ovat ihania harrastuksia, ja nähtäväähän riittää.

Ei muuta kun uusia retkiä suunnittelemaan!

One Comment

  1. Avatar Helena

    Hyviä vinkkejä aloittelijoille. Itse opin eniten kun vaan lähdin reissuun kokeneempien mukaan, mutta toki ennen sitäkin on hyvä totutella varusteisiin 🙂

Comments are closed.